Kirándulások Fonyódról

Csiszta Fürdő

A Fonyódtól öt kilométerre található fürdő vize elismert gyógyhatású. Itt 1956-ban tört fel a 42 fokos termálvíz, amikor olaj után fúrtak – épp úgy, mint Igalban. A fürdőhöz azonban hosszú időn át nem vezetett semmilyen szilárd burkolatú út, ezért csak kisvasúton lehetett megközelíteni, medencék helyett pedig földbe vájt gödrökben fürödtek a csisztaiak.
Ma már öt töltő-ürítő rendszerű medence várja az ide látogatókat: egy gyerekmedence, egy kis és egy nagy ülő medence, valamint egy kisebb és egy nagyobb fedett ülő medence. De van szauna és játszótér is, valamint néhány kiegészítő szolgáltatás is a kávézón és az éttermen kívül.
Fonyódról a Nagybereken átvezető szilárd burkolatú úton autóval vagy kerékpárral kényelmesen elérhető.

Balatonfenyvesi kisvasút

Balatonfenyves nevezetessége a keskeny nyomtávú kisvasút, mely a Nagyberek belsejébe viszi a látogatókat. Kellemes időtöltést és sok élményt rejt a kisvasúton tett utazás a Fehérvízi-láp érintetlen területére, ahol 123 madárfaj és számos madárritkaság él. A kisvasút végállomása a csisztapusztai híres gyógyfürdő, melynek vize főleg mozgásszervi megbetegedéseket gyógyít.

Kisfaludy-ház Étterem Badacsonyban

A Kisfaludy-ház Éttermet Badacsonyban nem csak a helyiek ismerik. Az étterem ugyanis a Balaton part egyik legszínvonalasabb étterme, csodálatos panorámájával, élő cigány zenéjével. Bár talán a magyar vendég ritkábban fordul itt elő, mint a külföldi.
Az étterem besorolása I. kategória

Szegedy Róza Ház Irodalmi Emlékmúzeum

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be.
 

Keszthely-Festetics Kastély

Ha érdekli, milyen is volt a 18–19. században egy főúri lakosztály, könyvtár, bálterem, vagy hogy mivel utaztak a főurak, netán csak sétálgatna egy pompás kastélykertben, ki ne hagyja a programból a keszthelyi Festetics-kastélyt!
A Festetics-kastély egyike Magyarország három legnagyobb barokk kastélykomplexumának.

A 101 helyiségből álló impozáns épület múzeumként és rendezvényközpontként is várja a látogatókat. Ha Keszthelyen jár, akár egy egész napot eltölthet itt, megismerve a 18–19. századi főúri életformát.

Balatonboglár - Kék kápolna

A balatonboglári Temető dombon található egymás közelében a Vörös és Kék kápolna. A nyolcszög alapú, neogót stílusú, katolikus Vörös kápolna 1896-ban épült a Gyulai-Gaál család sírkápolnájának. Később a Gaál család tulajdonába került. A XX. század végén Kampis Miklós tervei alapján újították fel. A szintén neogót stílusú Kék kápolnát az evangélikus Körmendy család építette 1856-ban.

Ma már egyik kápolnát sem használják liturgikus célokra, mindkettőben értékes kiállítások láthatók, illetve a Vörös kápolna előtti kisszínpadon nyári színházi előadások, hangversenyek várják a vendégeket. A kápolnákhoz közel, a Temető domb tetején találhatók Boglár Árpád-kori templomának romjai. Szép kilátás nyílik innen a Balatonra és a szemközti tanúhegyekre is.